POVELJA "RADOMIR KONSTANTINOVIĆ“ ZA 2019. i 2020. GODINU

Žiri za dodelu Povelje "Radomir Konstantinović" jednoglasno je odlučio da se za 2019. i 2020. dodeli deset povelja povodom desete godišnjice smrti Radomira Konstantinovića.

Žiri je radio u sastavu: prof. dr Vladimir Gvozden, dr Ivan Milenković i prof. dr Gojko Tešić, predsednik.

Povelju su – umesto istoimene nagrade, dodeljivane prethodnih godina, za koju u uslovima kovid-epidemije nisu uspeli da osiguraju materijalna sredstva – utemeljlili Izvršni odbor manifestacije Dani Radomira Konstantinovića i Gradska biblioteka Suborica, uvereni da će ona imati duboku simboličku vrednost, a dodeljivaće se bijenalno, po pravilu jednom ili najviše dvojici autora najvrednijih književnih i filozofskih ostvarenja, koja su u estetsko-književnom i filozofsko-humanističkom smislu na tragu poetike Radomira Konstantinovića.

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da se izuzetno ove godine, povodom desetogodišnjice smrti Radomira Konstantinovića, dodeli deset Povelja "Radomir Konstantinović" sledećim stvaraocima:

Vlaho Bogišić: Nedovršeni Bogišićev Ustav i druga međuplemenska razmatranja. Službeni glasnik, Beograd, 2020.

Tomislav Brlek: Tvrdi tekst. Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti. Fraktura, Zagreb, 2020.

Bora Ćosić: Dnevnik 2013-2020. Lom, Beograd, 2020.

Filip David: Jesmo li čudovišta. Službeni glasnik, Beograd, 2019.

Ješa Denegri: Jedna moguća istorija umetnosti XX veka. Službeni glasnik, Beograd, 2020.

Božo Koprivica: Vježbanka Danilo Kiš. Karioke, Beograd, 2020.

Ivan Lovrenović: Putovi su, snovi li su. Fraktura, Zagreb, 2020.

Dragan Prole: Jednakost nejednakog. Fenomenologija i rane avangarde. Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, Novi Sad, 2019.

Oto Tolnai: Skandal: izbor pesama 2001-2017. KOV, Vršac, 2020.

Slavoj Žižek: Kao lopov u noći. Kako misliti kapital. Preveo Darko Ilin. Novi Sad, Akademska knjiga, 2020.

Žiri deli jednoglasno uverenje da je ovaj izbor i autora i dela antologijski po svemu, a ono što je, svakako, najvažnije – ova ostvarenja su, nesporno, deo konstantinovićevske tradicije modernosti na bivšim jugoslovenskim prostorima. Istovremeno Žiri predlaže da dobitnici ovog simboličkog a važnog priznanjazajedno sa dobitnicima istoimene nagrade iz prethodnih godina, budu učesnici simpozijuma koji će biti posvećen sveukupnom stvaralačkom opusu Radomira Konstantinovića.

Uručenje Povelje "Radomir Konstantinović" prvobitno je planirano za 27. mart 2021. godine u Subotici na rođendan Radomira Konstantinovića, ali trenutna epidemiološka situacija, očigledno je, pomera datum dodele – stoga smo se opredelili da naše odluke obelodanimo baš na ovaj dan. (O datumu dodele priznanja, i o simpozijumu, dobitnici i javnost će biti naknadno obavešteni).

www.subotica.info